Un Nadal de detalls

UN NADAL DE DETALLS

La situació de pandèmia no ens dona treva. Just quan es compleix un any de l’inici de la campanya de vacunació ens trobem en un equilibri difícil de gestionar per a tots plegats. Les vacunes han frenat la propagació dels casos més greus de la malaltia, però el virus continua circulant i manté en alerta el sistema sanitari, que està cansat i esgotat després de prop de dos anys de pandèmia.

 

I en aquest context hem arribat a Nadal. Un Nadal diferent del que coneixíem, i del que esperàvem, perquè encara no el podem celebrar plenament amb totes les persones estimades. L’alt nombre de persones positives i, de retruc, confinades ens ha obligat a celebrar unes festes en petit format. És un Nadal de detalls, de gestos i de donar importància a les petites coses.

 

Des de l’Ajuntament ens ha semblat oportú cancel·lar les activitats de més risc i mantenir la resta de programació amb la voluntat que els infants i les seves famílies visquin un Nadal màgic i il·lusionant. En aquest sentit, treballem per assegurar que la màgia de la nit de Reis es mantingui i, si cal, adaptarem la Cavalcada de Reis perquè la canalla en gaudeixi al màxim. La previsió és que es pugui fer sense limitacions, però haurem d’esperar uns dies a confirmar-ho.

 

Aquests petits detalls a què feia referència també tenen molt a veure amb la gran feina que fan les persones que formen part del grup de voluntaris de Sant Vicenç de Castellet. Com els mesos més durs d’inici de la pandèmia, aquests dies tenen cura de veïns i veïnes que passen el Nadal sols a casa, a través de trucades de seguiment en què els demanen com estan, i hi estableixen una relació càlida i propera. Tenim un poble solidari i ple de bones iniciatives que posen de manifest la importància de tenir cura de les persones del nostre entorn.

 

Mentre ens toca pensar en un Nadal de detalls us animo a acabar de celebrar les festes amb alegria i estima tot desitjant que, ben aviat, puguem recuperar plenament la nostra vida.

 

 

Fem realitat un poble més inclusiu

FEM REALITAT UN POBLE MÉS INCLUSIU

A Sant Vicenç de Castellet hem fet darrerament un pas endavant en matèria d’inclusió amb l’obertura del nou servei de teràpia ocupacional que AMPANS ofereix a un espai de més de 350 metres quadrats al carrer Soler i Puigdollers del municipi, que antigament funcionava com a taller de ceràmica. Sant Vicenç, doncs, tindrà un paper actiu en l’acompanyament que AMPANS fa a les persones adultes que es troben en situació de discapacitat intel·lectual, tot fomentant un paper actiu a la societat, la relació amb l’entorn i l’autonomia personal.

 

Encaix és el nom que rep el nou equipament. Un nom simbòlic i del tot encertat perquè una de les activitats programades serà un taller de trencadís amb ceràmica, fet que vincula l’espai de manera clara amb el territori. La tradició del treball de la pedra i la ceràmica originària del Bages Sud ens ha marcat a totes i a tots en un moment o altre de la nostra vida.

 

L’espai planteja un model d’atenció del servei ocupacional que gira al voltant de la inclusió i l’apoderament de la persones avaluat a partir d’un estudi realitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona, que n’avala la metodologia i els resultats obtinguts. Per a l’Ajuntament és tot un repte que entomem convençuts de les seves possibilitats, i amb tota la voluntat de mantenir-hi una col·laboració regular i activa.

 

Per al conjunt de Sant Vicenç de Castellet també és un projecte que ens fa especial il·lusió perquè ens situa al mapa d’inclusió social i reforça el nostre lideratge. Serem el municipi referent al Bages Sud amb una programació d’activitats que cerquen fomentar l’autonomia personal, la participació social i les capacitats de les persones. I per això esperem la participació de veïns i veïnes del nostre municipi, i de les entitats locals, però també de nuclis propers com Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Monistrol de Montserrat i el Pont de Vilomara i Rocafort, que ara tindran un servei molt més proper. Exercir la capitalitat al Bages Sud en matèria d’inclusió és tot un orgull.

Números equilibrats

NÚMEROS EQUILIBRATS

L’Ajuntament ha aprovat aquest mes d’octubre les ordenances fiscals per al proper any 2022. Aquest és un pas previ que genera debat cada tardor abans de procedir a l’aprovació del pressupost anual. Les taxes i els impostos municipals ens permeten recaptar diners i gestionar un pressupost que ha de prioritzar l’atenció a les persones i vetllar per la qualitat dels serveis públics. Els ajuntaments patim un finançament precari des de fa una pila d’anys. Tot i ser l’administració més propera al conjunt de la ciutadania, tenim un munt de mancances per atendre les necessitats dels veïns i veïnes més immediates i planificar les inversions estratègiques que ens calen. El clam del món local no acaba de ser atès pel conjunt de les administracions i anem arrossegant un greuge que cal solucionar tard o d’hora i entendre que és una qüestió de país.

 

Governar és prioritzar, escoltar i donar resposta a les necessitats del municipi. I fer-ho amb una mirada ampla i generosa que entenem que les ordenances fiscals aprovades en el marc del darrer ple ens permetran fer. Des del consistori mantenim la majoria de taxes i tributs congelats amb la voluntat de mantenir la pressió fiscal baixa i cercar aquest equilibri tan difícil, però necessari, que passa per mantenir uns serveis i equipaments públics de qualitat.

 

D’aquesta manera, introduïm petites novetats com és l’establiment d’un únic pagament en concepte de matrícula per a l’Escola Bressol o l’Escola Municipal de Música, de manera que les famílies paguen un sol cop i no cada inici de curs, o bé una única quota inicial per a les persones usuàries del gimnàs, per afavorir-ne la continuïtat. Ho fem per posar en valor, precisament, els nostres serveis públics i aconseguir la fidelitat de totes i tots vosaltres. Ho fem posant les coses una mica més fàcils perquè entenem que és bàsic disposar de serveis de qualitat sense haver de sortir del nostre municipi.

 

La recaptació global de l’IBI també es manté exactament igual que l’any passat, i hi haurà rebuts que baixen i rebuts que pugen. El consistori no pot decidir sobre cadascun dels rebuts, sinó que ha decidit mantenir un rebut que, de mitjana, és de 389 euros, mentre que a la resta de la comarca la xifra s’enfila més enllà dels 400 euros. La revisió dels valors cadastrals ens ha permès actualitzar uns valors que prenien de referència els anys de la bombolla immobiliària, totalment desactualitzats, i que permetran beneficis en figures tributàries com l’IRPF a la renda, l’impost del patrimoni i la plusvàlua. Mantenir la recaptació global de l’IBI sense variacions ens permet trobar aquest equilibri per fer compatibles una pressió fiscal baixa i uns serveis de qualitat.

 

 

 

Cuidem l’entorn

CUIDEM L’ENTORN

El municipi ha estrenat darrerament un nou servei de jardinera que millora la gestió dels espais verds del nostre poble. Durant aquest mes de setembre s’ha intensificat la tasca dels operaris en espais estratègics ja es poden veure els resultats. Al pati de les Escoles Velles, per exemple, els jardiners col·loquen noves espècies que resisteixen molt millor el fred de la tardor i l’hivern i s’adapten al nostre clima de manera natural. Ens sembla important tenir uns espais verds cuidats i pensats per al gaudi i el benestar de petits i grans. Pensar amb unes àrees que convidin a passejar, descansar o simplement badar. I fer-ho tenint en compte la nostra climatologia i el nostre entorn és clau.

 

La cura pel nostre entorn també serà visible aquesta tardor amb la neteja de la riera de Castellet, un dels trams del riu Llobregat pel nostre municipi i l’entorn del mirador del riu a la zona esportiva. L’ajut de l’Agència Catalana de l’Aigua ens permetrà erradicar la canya americana, una espècie invasora que provoca problemes en episodis de fortes pluges. En paral·lel, el nostre poble també s’estrena en un programa en què es fomenta el coneixement i la divulgació del riu. La iniciativa Llegim el riu compta amb una quinzena de voluntaris i la col·laboració del Centre Excursionista que es perfila, una vegada més, com una entitat clau per divulgar, estimar i valorar allò que tenim a tocar de casa.

 

Aquest darrer any i mig la pandèmia ens ha ensenyat a posar en valor allò més proper i quotidià. I l’entorn natural de Sant Vicenç de Castellet ha estat redescobert per a molts de nosaltres. Les passejades i sortides a prop de casa ens han ensenyat que tenim un entorn natural extraordinari, ple d’atractius i molt ric.

 

Valorar-ho és responsabilitat de totes i tots i des de l’Ajuntament continuarem vetllant per tenir uns espais més verds i agradables en què la col·laboració ciutadana, el respecte i el civisme són claus per aconseguir preservar-los. Que ens en puguem sentir orgullosos depèn de tots nosaltres.

Prioritzem la convivència

PRIORITZEM LA CONVIVÈNCIA

Sant Vicenç de Castellet viu un moment complex amb situacions que afecten la nostra convivència i cohesió social. La situació no és única i s’estén als pobles i ciutats del nostre entorn en un context difícil per la situació de pandèmia i crisi econòmica i social. Les dificultats d’aquest darrer any i mig ens han dut a una situació social complicada que requereix la complicitat de la resta d’administracions i cossos policials. En aquest sentit, celebrem que el departament d’Interior sigui sensible a les nostres demandes i reforci la pressió policial al nostre poble.

 

Hem d’entendre també que la seguretat i la convivència no depenen exclusivament d’accions policials. Hem de saber analitzar la situació que vivim, buscar-ne les causes, tenir una mirada oberta i ser conscients que la qüestió és transversal i que afecta àmbits com l’educació, el civisme, el respecte, el mercat laboral i la seva precarització, la col·laboració ciutadana o l’accés a un habitatge digne. Des de l’Ajuntament som conscients que la situació és complicada i continuarem centrant tots els esforços per fer de Sant Vicenç de Castellet un poble més segur, amable i cohesionat, com hem fet fins ara.

 

Estem reforçant i professionalitzant el cos de la Policia Local amb un servei més proper, i amb la incorporació de nous agents aconseguirem que tingui més presència. I també col·locarem càmeres de videovigilància en espais estratègics del municipi per dissuadir les situacions de risc. Estem treballant per trobar acords i la implicació de totes les administracions i agents implicats per trobar solucions, tal i com ja hem fet anteriorment en l’àmbit de les ocupacions conflictives. Estem esperançats amb el camí fet en matèria d’habitatge, a través del qual hem aconseguit reduir a la meitat les ocupacions i hem aconseguit acords per tenir una primera oferta de dotze pisos de lloguer social.

 

Prioritzar la convivència és bàsic per a l’Ajuntament, perquè voldrà dir que tenim un poble més cohesionat, just i amb més oportunitats. Farem sentir la nostra veu on calgui. Ens continuen fent falta més recursos i competències per donar resposta a les necessitats dels nostres veïns i veïnes. Som l’administració més propera a totes i tots vosaltres, però també tenim limitacions que ens fan difícil donar-hi resposta. Persistirem per trobar vies i solucions per ser tinguts en compte i formar part de les solucions.

 

Polítques d’habitatge, més necessàries que mai!

POLÍTIQUES D’HABITATGE, MÉS NECESSÀRIES QUE MAI!

Hem arribat a l’equador de la legislatura i ho fem amb la satisfacció de poder anunciar uns acords que ens permetran guanyar setze nous pisos de lloguer social al nostre municipi. La xifra pot sembla simbòlica, però esdevé un primer pas clau en la línia de potenciar polítiques d’accés a l’habitatge que ajudin a resoldre un dels principals problemes amb què ens trobem com a societat. L’accés a un habitatge digne continua essent una quimera per a massa gent, especialment joves que es volen emancipar. És un fet que no podem oblidar i cal que totes i tots col·laborem i sumem per trobar solucions que ens permetin revertir aquesta situació.

 

La col·laboració de totes les administracions és fonamental per trobar respostes a aquest atzucac, però també la complicitat dels bancs o dels grans tenidors i propietaris. Cal una mirada ampla, ser generosos i veure que l’habitatge és un dels elements que més cohesiona. Durant els darrers dos anys hem aconseguit reduir a la meitat el nombre de pisos ocupats a Sant Vicenç de Castellet. La pressió policial, la col·laboració de la ciutadania, la coordinació de les administracions i les gestions fetes a tots els nivells des de l’Ajuntament han ajudat a millorar la convivència al nostre poble. I hem de continuar treballant en diferents línies per solucionar problemàtiques relacionades amb l’habitatge.

 

Aconseguir que l’edifici de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil es transformi en un espai per a dotze pisos de lloguer social ens esperona a continuar en aquesta direcció. Buscarem totes aquelles oportunitats per tenir un mercat de lloguer assequible i que faciliti l’accés a l’habitatge per part de persones amb dificultats que visquin a Sant Vicenç de Castellet. L’acord amb la SAREB també ha de ser un primer pas que ens ajudi a posar al mercat de lloguer pisos ara per ara buits. Persistirem i treballarem en aquesta direcció, però ens continuarà fent falta la complicitat de la resta d’administracions. Som l’administració més propera a la ciutadania, coneixem les vostres necessitats, però també tenim problemes importants de finançament i competències.

 

L’accés a l’habitatge digne és bàsic si volem aconseguir una societat més justa, cohesionada i amb majors oportunitats. El repte ens ha d’involucrar a totes i a tots mentre aconseguim unes primeres passes que ens dibuixen el camí i ens il·lusionen.

 

 

Del poble i per al poble!

DEL POBLE I PER AL POBLE!

L’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet demana que Sant Pere de Vallhonesta sigui del poble i per al poble, i es tracta d’un sentiment estès i compartit per entitats i ciutadania. Aquest any la situació de pandèmia no ens va permetre celebrar l’Aplec del primer de maig a Sant Pere de Vallhonesta, però sí que vam poder tornar a fer palesa la necessitat de resoldre un conflicte que ha de tenir una sortida amistosa.

 

Sant Pere de Vallhonesta forma part de la història i del patrimoni de Sant Vicenç de Castellet. Volem recuperar del tot un espai que ha estat escenari d’actes culturals, religiosos, festius i esportius amb una gran tradició i arrelament. Voldríem que el Bisbat de Vic i la propietat de la finca mostrin generositat i permetin que aquest continuï essent un espai de gaudi i de lleure a disposició de tots els veïns i veïnes.

 

Des de l’Ajuntament continuarem treballant per aconseguir una solució beneficiosa per a totes les parts que desencalli un conflicte que fa massa temps que dura. Ho farem perquè entenem que és prioritari preservar el nostre patrimoni natural i històric i és evident que Sant Pere de Vallhonesta és un dels nostres grans símbols. Cal generositat i una mirada àmplia i posar en valor tota la gran feina que han fet històricament els col·lectius de l’Associació de Veïns i del Centre Excursionista, que han mantingut en bones condicions un espai que s’estimen, i que han realitzat els últims mesos una campanya de recollida de signatures que demanen la cessió de l’espai al consistori, al poble.

 

Volem que Sant Pere de Vallhonesta recuperi el seu esperit popular i torni a ser un espai de celebració, de trobada i de referent per a tots els santvicentins i santvicentines. Durant més de 65 anys ens havíem trobat a l’Aplec i volem continuar fent-ho durant molts anys més, persistirem per aconseguir-ho perquè ens sembla de justícia.

El POUM, eina col·lectiva per transformar SVC

EL POUM, EINA COL·LECTIVA PER TRANSFORMAR SVC

Durant els darrers mesos des de l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet hem treballat intensament per posar fil a l’agulla a la revisió del POUM, el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, que ha de definir el municipi del futur. El document vigent és anterior a l’any 2000 i cal posar-lo al dia, perquè ja no és útil ni vigent. Hem fet els primers passos per actualitzar una eina que ha de reflectir els canvis i la transformació viscuda al municipi els darrers anys i dibuixar quin poble ens imaginem a mitjà i llarg termini.

Es tracta d’un element bàsic per al planejament urbanístic del municipi que ens permetrà marcar prioritats i definir quin model de poble tindrem els propers anys. El POUM incideix clarament en el nostre dia a dia des de diferents àmbits perquè, més enllà d’ordenar carrers, places o parcs, també defineix les construccions d’habitatges, els equipaments públics necessaris, els  centres de salut que ens calen, la reserva i protecció d’espais naturals per a un entorn sostenible o la potenciació de les àrees d’activitat econòmica, entre d’altres.

Precisament perquè té un efecte incontestable sobre tots nosaltres és molt important que prengueu part i digueu la vostra en les diferents accions en matèria de participació ciutadana que impulsem. El POUM és transversal i, més enllà de les primeres enquestes realitzades i els tres debats tècnic, polític i de ciutadania que hem realitzat fins al moment, es faran en breu les accions amb infants i joves. És fonamental escoltar la seva opinió i tenir en compte el seu punt de vista perquè són i seran els futurs veïns i veïnes del nostre municipi. A mesura que anem avançant en el procés de tramitació, afegirem trobades amb grups d’interès per tractar temes sectorials.

Des de l’Ajuntament fem una crida perquè participeu de totes les accions plantejades en un camí que sabem que serà llarg però que sobretot volem que sigui compartit. És clau que us feu vostre el POUM, que en tingueu cura i que us impliqueu en la seva elaboració. L’equip de Govern proposa fer document que tingui en compte la salut i la qualitat de vida en totes les propostes previstes. És un leitmotiv que volem que sigui constant perquè pensem que són dos elements bàsics per al benestar del conjunt de santvicentines i santvicentins.

Fes-te’l teu! és el lema que us proposem, perquè no dubteu a dir-hi la vostra en aquesta fase inicial. La vostra implicació serà la millor senyal que teniu cura d’un poble en què tothom té el dret a participar i formar-ne part.

Un esforç més

UN ESFORÇ MÉS

Acabem el mes de març amb una mirada enrere que ens porta fins a març de l’any passat en un vist i no vist. Sembla que no pugui ser, però la pandèmia fa un any que és entre nosaltres i el cansament de tots plegats és més que evident. Estem tristos per la gent que hem perdut, enyorem veure’ns amb les persones a qui estimem, patim per aquells que ho passen malament i també trobem a faltar poder-nos moure amb llibertat. Confiem en la ciència i veiem amb optimisme que l’efecte de les vacunacions és molt extraordinari. La incidència ha caigut en picat a les residències i també entre els professionals sanitaris. Una millora que també s’ampliarà a la resta de la població. Mentre esperem la vacunació massiva cal continuar prenent totes les precaucions perquè la situació als hospitals continua essent delicada.

Aquest bri d’esperança que ens dibuixa la vacunació no ens ha de fer distreure de tot allò que sigui a les nostres mans per donar suport al teixit econòmic, productiu i social del nostre municipi. Des de l’Ajuntament hem treballat de valent per aconseguir tancar els números de 2020 amb un resultat positiu de tresoreria que ens permet donar continuïtat al Pla de Reactivació Econòmica i Social. Mantenim els ajuts estrenats l’any passat i els ampliarem en el cas dels comerços i dels establiments de restauració, dos dels sectors més castigats per la situació de pandèmia.

Fomentarem la contractació temporal de persones en situació d’atur amb una inversió de més de 150.000 euros en plans d’ocupació propis i, en paral·lel, també contractarem amb els Plans d’Ocupació de la Diputació promovent que els joves i les dones que pateixen una situació més delicada tinguin l’oportunitat d’inserir-se laboralment. La pandèmia ha agreujat la situació de moltes dones que ja vivien una realitat difícil. Des de l’Ajuntament ens proposem ajudar en tot allò que sigui possible a generar noves oportunitats per als nostres veïns i veïnes.

Comencem a veure la llum al final del túnel i aquesta esperança ens ha de donar una darrera empenta, un esforç col·lectiu per complir amb totes les mesures de prevenció, que segur que costa, però que ens protegeix a tots plegats durant unes setmanes més. Fer-ho és responsabilitat de totes i tots i estem convençuts que valdrà la pena i aviat podrem començar a recuperar la vida.

Cultura segura i propera

CULTURA SEGURA I PROPERA

Aquest cap de setmana a Sant Vicenç de Castellet recuperem la programació cultural estable,  que ens proposa tot un seguit de cites d’interès fins al mes de juny i amb un marcat accent local i comarcal. La cultura ha estat un dels grans sectors perjudicats per la situació de pandèmia. La seva activitat sempre està en un punt d’equilibri fràgil, i la majoria d’artistes i creadors ho tenen molt difícil per viure del seu ofici. La crisi de la COVID-19 encara els ho ha posat tot molt més complicat. Davant d’aquest context, les administracions hem demostrat que es pot programar cultura i fer-ho de manera segura. La Festa Major d’Estiu va ser una excel·lent oportunitat per constatar que, complint amb les mesures de seguretat, la col·laboració ciutadana i formats més reduïts, la cultura ha de continuar essent un dels pilars de la nostra societat.

 

Entenem la cultura com a quelcom comú, un valor que ens uneix, que ens fa reflexionar i pensar i que, sobretot, ens distreu d’un escenari que massa sovint ens angoixa. Comptem amb artistes de gran talent al nostre entorn i, per això, els cicles Coolturitza’t i Petit Ateneu donen protagonisme als creadors de casa. Ens sembla just reconèixer i posar en valor els artistes del territori i per això tots els vuit espectacles preparats tindran arrels del nostre entorn més proper. Reivindiquem amb orgull una oferta cultural de gran nivell i potent amb el convenciment que us la feu vostra. Tot plegat amb la voluntat que puguem consumir cultura de qualitat sense haver-nos de desplaçar.

 

Sempre hem entès que la cultura és transversal i té a veure també amb l’esforç col·lectiu, el sentiment de pertinença, i la magnífica tasca de les entitats i associacions del nostre poble per a la cohesió social. En aquest sentit, continuem les actuacions de millora en els equipaments culturals de Tèxtil Montserrat i de Cal Soler per ajudar les entitats a continuar mantenint viva la seva activitat, malgrat les restriccions actuals

 

En un any tan especial i difícil com el 2020 les dades de balanç de la Biblioteca municipal ens indiquen que el vostre interès per a la cultura continua essent intens amb més de 18.000 préstecs tramitats, una quarantena d’activitats presencials programades o l’alta de més d’un centenar de persones usuàries, per posar alguns exemples. Uns indicadors que ens engresquen a reivindicar la cultura segura i, sobretot, propera.